نام چای در جهان از زبان های مختلف از دو واژه چینی «چا-ca» و «تای-ta» گویش مردم کانتون، سرزمین کهنسال چین گرفته شده است. لغت های  tea و te در زبان های انگلیسی، فرانسه، هلندی، سوئدی و ایتالیایی و کلمه چای در زبان های فارسی، ترکی، اردو، ژاپنی و دیگر زبان های رایج دنیا به زبان چینی باز می گردد. به نقل از ابوریحان بیرونی در کتاب «صیدنه» که به هزار سال پیش مربوط می شود، واژه چای به صورت به همان صورت چینی «چا» وارد زبان فارسی شده است. قدمت استفاده از چای و کشت و تولید آن بنا بر پژوهش های محققان به حدود پنج هزار سال پیش می رسد. در این مطلب به تاریخچه چای در جهان خواهیم پرداخت.

گمانه زنی ها درباره تاریخچه چای

در افسانه های مختلفی که درباره چای در منابع مختلف نقل شده است، سرزمین اصلی چای کشور چین بوده است. اما در مورد اینکه چای بومی کدام منطقه از این کشور پهناور بوده، نظرات متفاوتی وجود دارد. عده ای از محققان با یافتن بوته های وحشی چای در منطقه «ینان» چین، آن جا را زادگاه چای می دانند. این منطقه از شمال به رودخانه یانگ تسه یانگ، از جنوب به هندوچین، سیام و برمه، از مشرق به ینان و از مغرب به آسام محدود می شود. برخی دیگر معتقدند که چای بومی سرزمین های شمالی چین و برخی از محققان نیز آسام و شمال هندوستان را سرزمین اصلی چای می دانند.

نام اصلی گیاه چای «camellia sinesis» کاملیا سینسیس است و در فرهنگ های گیاه شناسی با این نام ثبت شده است. بر اساس تحقیق پژوهشگران اروپایی، مردم سرزمین چین از سه هزار سال قبل از میلاد به خواص غذایی و دارویی این گیاه و هزاران گیاه دیگر آگاهی داشتند. در سال 2737 قبل از میلاد، دارویی نفیس توسط چنونگ(chen-nung)، امپراطور باستانی چین درباره گیاهان شفادهنده منتشر شد که در آن مطالب سودمند مدونی درباره مصارف دارویی درمانی گیاه چای عنوان گردید. مورخین و محققین اروپایی به استناد این سند تاریخی، سابقه آشنایی چینیان با گیاه چای را به پیش از میلاد مسیح نسبت می دهند.

چای، انتخابی محبوب

امروزه چای به عنوان یک نوشیدنی جهانی بعد از مصرف آب، بیشترین مصرف در سطح جهان را به خود اختصاص داده است. چای به سرعت بازارهای جهان از اروپا تا آمریکا، آفریقا و کشورهای آسیایی تا دورترین قاره استرالیا و نیوزلند در اختیار گرفت و طولی نکشید که گوی سبقت را در رقابت با قهوه و کاکائو ربود.

منبع: برگرفته از کتاب زندگینامه کاشف السلطنه – تالیف توسط علی اکبر یوسفی قلعه رودخانی

0/5 (0 نظر)
fereshte

Recent Posts

خواص چای ترش‌ (خلاصه‌)+مضراتی‌که باید بدانید

خلاصه چای ترش چای ترش، با رنگ قرمز جذاب و طعم منحصر به فردش، از…

10 ماه ago

خواص پنیر صبحانه، انواع، کاربرد، مضرات

مطلب زیر یک متن کامل دربارهٔ خواص، انواع، کاربرد، مضرات و فواید پنیر صبحانه است…

2 سال ago

خواص برنج برای سلامتی انسان

برنج: میراثی از زمین کشاورزی با خواص بی‌شمار برنج یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین غلات…

2 سال ago

تأثیرات شگفت‌انگیز عسل بر سلامتی انسان

مقدمه: عسل به عنوان یکی از محصولات طبیعی با خواص درمانی و مفید برای سلامتی…

2 سال ago

تحقیقات تخصصی خواص برگ الوئه ورا

**در مورد خواص برگ الوئه** برگ الوئه یکی از گیاهانی است که از نظر خواص…

2 سال ago

بالا بردن آگاهی از کلسترول: اثرات، منابع، و راه‌های کنترل

**کلسترول: اثرات، منابع، و راه‌های کنترل** کلسترول یکی از مهم‌ترین مواد موجود در بدن انسان…

2 سال ago